2022: SOUHVĚZDÍ SEVERNÍ OBLOHY

2022: SOUHVĚZDÍ SEVERNÍ OBLOHY

Hvězdné historky

Úkoly

1. Seznámení (UMA)

1. úkol: Poznáte podle kresby, kolik bylo přibližně hodin? Je to váš první úkol za 10 bodů. A je v něm malý háček za dalších 10 bodů.

2. Seznámení (UMA)

2. úkol: Vyluštit křížovku by bylo pro vás moc lehké. Ale dokážete doplnit obrazec Jindrovy křížovky bez legendy? Do podstatných jmen (ne vlastních) v 1. p. jednotného čísla smíte použít jen souhlásky M R Z (ze jména hvězdy Mizar) a libovolné samohlásky. Získaná slova se v obou směrech bodují tak, že za každou souhlásku získáte bod. Proto je výhodné mít v křižujících se polích souhlásky, tak se vlastně počítají dvakrát. Souhlásky v obrazci jsou nápovědou pro Jindrovo řešení, ale nejsou závazné, třeba najdete lepší.

03_1

3. Hlava Medúzy (CAS)

3. úkol: Kolikrát má větší objem než naše Slunce?

  • 10x
  • 1 000x
  • 1 000 000x (10 bodů)

  • 4. Hlava Medúzy (CAS)

    4. úkol je rozdělit obrazec noční oblohy se zakreslenou Kasiopejou na pět dílů, stejných tvarem i velikostí, v každém musí být jedna hvězda. Zrcadlové obrácení je přípustné.

    5. Návštěvník z Andromedy (AND)

    5. úkol: Co nemohl neznámý? Je to váš úkol za 10 bodů.
    Ota dočetl příběh v časopise a zhasl baterku. „Povídka to nebyla špatná, ale mně tam strašně vadí ty logické nesmysly. No třeba hned na začátku,““ Ota si znovu posvítil a citoval: ,,Z temného obdélníku na obvodu talíře se vynořila postava ve skafandru. Ruku s krátkou trubicí namířila do všech stran a sledovala přístroj zavěšený na krku. Narovnala se a uvolnila kryt přilby. Až na bezzubá ústa a lysou hlavu bez nosu se podobala člověku. Michal svěsil ruku se zbraní, druhou vztáhl dlaní dopředu a pokročil k neznámému. Ten reagoval na odvěké znamení míru vztažením dlaně se čtyřmi prsty. Neznámý vydal tázavý hrčivý zvuk. Michal si položil ruku na hruď a pak máchl široce kolem sebe: „Já, Země“. A ukázal s tázavým posunkem na neznámého. Po chvilce zahrčel neznámý: „Já, Andromeda.“ A ukázal vysoko na oblohu.“'
    „No počkej, proč nám to čteš znova, raději nám řekni, co je na tom nemožného? Návštěvníci z kosmu mohou vypadat všelijak a proč by nemohl být z Andromedy? Tam je přece galaxie podobná naší.“
    „To je pravda, ale neznámý nemohl...

    6. Návštěvník z Andromedy (AND)

    6. úkol: Múzy byly patronkami umění, např. Thálie byla múzou komedie, Uránie astronomie a Terpsichora tance.
    Je to tak, nebo se nám vloudila chybička? Jaká? (10 bodů)

    7. Lovci a psi (ORI)

    7. úkol: Jak to Zeus zařídil? Úkol za 10 bodů
    Ale Sirius patří už do souhvězdí Velkého psa, Oriónova psa. „On měl Orión psa?“ „Jo, psa Lailapsose.“ „Psa Lailapsa.“' ,„Psose Lailapsose,“' nechal se Jindrou poplést Ota. „Dala ho Oriónovi Artemis, dokud ho ještě měla ráda. Ten pes, co viděl, to lapil. Král Amfitryón měl zas v revíru lišku, která byla nepolapitelná. Vsadil se s Oriónem, Orión pustil psa na liščí stopu. Byla honba, jenže neměla konce. Nakonec musel řešit problém sám Zeus. Nemohl rušit schopnosti dané psu i lišce bohy, tak si pomohl jinak.“ „Jak?“' zeptal se Dan.

    8. Lovci a psi (ORI)

    8. úkol: Cestováním od písmene k písmenu (pouze po přímých spojnicích) tvoříte slova. Je to hezká zábava, slov z pěti až sedmi písmen lze vytvořit slušnou řádku, my ale přijímáme jen podstatná jména v 1. pádě z osmi a více písmen. Kolik hlásek, tolik bodů pro vás. A samozřejmě slovo, v němž poznáte zmíněný dárek, je povinné.
    To znamená, že minimálně získáte 8 bodů.

    9. Živí a mrtví (GEM)

    9. úkol: je od hádankáře Dana, když zažertoval, že Kastor byl jeden den Kastor a druhý den... Máte najít slovo ze šesti písmen, které je přesmyčkou slova Kastor a hodí se do vtípku.
    Úkol za 10 bodů.

    10. Živí a mrtví (GEM)

    10. úkol: je pro počtáře, ale také pro logiky. Do barevných políček obrazce máte vepsat číslice od 1 do 9 (ne nulu) tak, aby jejich součet odpovídal číslu uvedenému v trojúhelníku vlevo od vodorovné řádky a nahoře nad sloupcem. V žádném součtovém řádku ani sloupci nesmějí být stejné číslice. U obrazce bude stačit, řeknete-li jen číslice, které vyjdou v červeně označených polích.
    Úkol za 10 bodů.

    11. Únos Evropy (TAU)

    11. úkol: které hvězdy jsou pod čísly 1 - 4?
    Úkol za 10 bodů.

    12. Únos Evropy (TAU)

    12. úkol: „Víš co, já ti na oplátku dám vyřešit jiný problém. Hvězdy takhle propojím, no, a kolik je v obrazci celkem trojúhelníků?“
    Úkol za 10 bodů.

    13. Jak zabít Hydru (LEO)

    13. úkol: Pokud jméno hrdiny nepoznáte z dalšího líčení, vyluštěte si ho v křížovce:
    A - tajenka, B - sudba, rostlinné vlákno, C - doupata, protiklad.
    1 - lov, 2 - karta, 3 Čapkův román, 4 - v který čas, 5 - slovensky strýc, 6 - kořist, 7 - zn. elektrospotřebičů, 8 - rybářova potřeba.
    Úkol za 10 bodů.

    14. Jak zabít Hydru (LEO)

    14. úkol: „To já znám,“ vpadl do výkladu Jindra. „Já jsem ve znamení Kozoroha, pak jsou ještě Štír, Skopec, Býk, Krab, Ryby, Beran, Rak a Lev.“'
    Vyjmenoval Jindra ta souhvězdí zvěrokruhu, nesoucí název zvířete, správně, nebo na některá zapomněl? Nebo sem některé nepatří?
    Úkol za 10 bodů.

    15. Kam zmizely vlasy Bereniky (VIR)

    15. úkol: "Ale Jindra kroutil pochybovačně hlavou: „Já to vidím jinak. Ty vlasy štípnul jeden ze strážců a schoval je. Pak je vsadili do šatlavy a oni tam losovali, v jakém pořadí půjdou na popraviště. Použili k tomu čtyři vlasy. Kdo si vytáhne nejdelší, jde první, nejkratší - poslední."
    Dokážete podle kresby určit, v jakém pořadí by šli strážci K., L., S. a U. na popravu, kdyby pravdivá byla verze Jindrova?
    Úkol za 10 bodů.

    16. Kam zmizely vlasy Bereniky (VIR)

    16. úkol: Znamenalo slovo justiciár vzdorovitého člověka, právní proceduru, nebo soudního úředníka?
    Úkol za 10 bodů.

    17. Labyrint (BOO)

    17. úkol: "Jak projít bludištěm, nikudy dvakrát, nikde nekřižovat, a aby písmena na podlaze dávala nějaké slovo.“ Jindra vyhrabal z notesu ušmudlaný náčrtek." „Už to mám! KOSTRA!“ zajásal Dan. „Dobrý,“ přikývl Jindra."
    Najdete nějaké delší podstatné jméno (v jednotném nebo množném čísle)? Nemusíte použít všechna písmena, ale nesmíte žádné použít dvakrát. Za nejdelší slovo dostanete třikrát tolik bodů!
    Úkol za 30 bodů pro nejdelší slovo. Za každé slovo delší než KOSTRA 5 bodů.

    18. Labyrint (BOO)

    18. úkol: "Théseus vnikl do labyrintu dobrovolně, vybaven od zamilované Ariadny klubkem nití, aby našel cestu ven. Ona prý je i jiná metoda, jak ze sebespletitějšího bludiště ven: držet se levou rukou pořád levé stěny. Ale pokud zdi nenavazují, nelze tak dojít do střední části. A tam právě sídlila obluda. Když tam Théseus dorazil, nastala řež. Obluda měla totiž kromě hlavy i býčí sílu. Až ji Théseus uchopil rukama za rohy a proklál ji mečem.“ „To se mi nezdá,““ zapochyboval Jindra."
    Přijdete na to, co se nezdálo Jindrovi na báji o Théseovi?
    Úkol za 10 bodů.

    19. Orfeova lyra (LYR)

    19. úkol:„Víš, že vlastně nevím, kdo vynalezl dalekohled? Galilei?“ „Trefil ses, ten se skutečně díval na hvězdy prvním dalekohledem, i když s tím vynálezem je to trochu sporné. Galileiho dalekohled měl jako okulár rozptylku, a tak bylo zorné pole strašně malé. Proto ho brzy vylepšil spojný okulár, vynález jiného hvězdáře, velmi známého - zvlášť u nás, působil totiž na dvoře Rudolfa II.“ „Počkej, neříkej mu to, ať si to vyluští v buňkovce!“' přerušil ho Jindra. 19. úkol: Legenda: A 1 - české město, 2 - mořský živočich, 3 - český granát. B 1 - tichá mluva, 2 - korzár, 3 - část motoru. C1 - dělník na stavbě, 2 - den v týdnu, 3 - výrobek. D 1 - tlačenice, 2 - potravina, 3 - listnatý strom.
    Začátky výrazů jsou vlevo od středů buněk, v nichž končí. Tajenka je v barevných polích.

    Úkol za 10 bodů.

    20. Orfeova lyra (LYR)

    20. úkol: „My dneska budeme koukat na Vegu, ta se nedá s ničím splést, máme ji přímo nad hlavou. Je z nejjasnějších hvězd na obloze, má svítivost 50 Sluncí. Ovšem to světlo k nám letí 26 let, zatímco ze Slunce je tu co by dup.
    20. úkol: Jak dlouho trvá v dnešním povídání dup?
    Úkol za 10 bodů.

    21. Delfín zachránce (DEL)

    21. úkol:„Tak ona je obloha něco jako Diův šatník, visí tam jeho převleky - Býk, Orel, Labuť...“, začal vypočítávat Jindra. „No, a on sám mezi hvězdami není, jeho jménem totiž nazvali jednu z planet naší soustavy.“ „Planeta Zeus, to jsem tedy ještě neslyšel...“ „Ale planetu Jupiter znáš, ne? A Jupiter je římské jméno pro Dia. | další planety mají jména bohů. A docela se tu shoduje mytologie s astronomickou teorií. Nejdřív byl Chaos - změť prvků prahmoty, praví báje. Z něj vznikla temná noc Nyx a pak světlo Aithér. Pak se zrodila Země - Gaia - a ta měla syna Úrana. Ten byl krutě a násilně svržen synem Saturnem a ten zas svým synem Jupiterem, který se stal nejvyšším bohem. A jeho potomky byli i Mars, Merkur, Neptun, Pluto a Venuše. Já to strašně zjednodušil, ale vidíte tu podobnost se vznikem naší planetární soustavy?“' rozohnil se Ota. Jindra se zájmem poslouchal, psal si jména planet, proplétal je, až mu - jak jinak - vznikla křížovka. V obrazci měl vepsáno pět názvů planet: Jupiter, Uran, Mars, Merkur, Saturn.
    Dokážete to také tak, aby se názvy správně křižovaly?
    Úkol za 10 bodů

    22. Delfín zachránce (DEL)

    22. úkol: Z dnešního povídání jste se dozvěděli, že Řekové a Římani měli pro stejné (nebo ztotožněné) bohy různá jména - že Jupiter je Zeus a Země Gaia. Dokážete určit, které z názvů planet odpovídají řeckým mytologickým jménům Poseidón, Hermes, Afrodité, Kronos, Áres?
    Úkol za 10 bodů.

    23. Labutí píseň (CYG)

    23. úkol: Kousek hvězdné oblohy ve čtverci obsahuje 36 hvězd. Máte je propojit jedním tahem přímkami. Jakmile se přímka lomí, počítá se další. Smíte jich spotřebovat jen deset! Nepomáhejte si přehýbáním papíru ap. - tužka se nesmí zvednout z papíru a nesmí za hranice čtverce. Čáry se však mohou křižovat i jít přes jednu hvězdu dvakrát.
    Úkol za 10 bodů

    24. Labutí píseň (CYG)

    24. úkol: Vyluštit šifru: 10/1 3/2 19/1 16/2 13/1 22/2 7/3.
    Dozvíte se tak jméno hvězdáře, které bylo v textu zamlčeno.
    Úkol za 10 bodů.

    ŘEŠENÍ HVĚZDNÝCH HISTOREK

    Správné řešení:

    1. Bylo přibližně 21 hodin. Háček je v tom, že je třeba přidat hodinu na letní čas. (Za správný jsme považovali i háček, že v tuto hodinu se v srpnu pozorují hvězdy špatně.)
    2. V křížovce bylo možno získat 33 bodů (viz nákres).
    3. Severka má objem miliónkrát větší.
    4. Dělení obrazce je na náčrtku.
    5. Neznámý nemohl znát náš název pro oblast Andromedy.
    6. Múzy jsou správně, ve starém Římě byla astronomie zahrnována mezi umění.
    7. Pes a liška byli Diem umístěni na opačné konce oblohy
    8. Slova: povinné teleskop; z dalších uznáváme pokleslost, skleslost, poklesek, lesostep, stetoskop ap. Řada slov využije předpony polo - polokoks, poloslepost, polostep. Slova jako polosele, polotopol, polopeklo jsou spíš žert, podobně jako u nás málo slyšené stopeseto. Má jít pouze o podstatná jména v 1. p. a nezdrobnělá.
    9. Přesmyčka: kostra.
    10. Číslice: 74569.
    11. Chybějící hvězdy: Prokryon, Betelgeuze, Rigel a Sírius.
    12. V obrazci je 80 trojúhelníků. Někteří nedopočítali, jiní počítali některé trojúhelníky dvakrát.
    13. Tajenka: Herkules.
    14. Do zvěrokruhu nepatří krab. Skopec a Beran je dvojí název pro totéž souhvězdí.
    15. Strážci šli v pořadí L, U, K, S.
    16. Justiciár je soudní úředník.
    17. V bludišti bylo nejdelší slovo prstoklad.
    18. Jindrovi se nezdálo, jak mohl Théseus držet meč, když rukama držel obludu za rohy.
    19. Buňkovka: Kepler.
    20. Dup trval zhruba 8,32 minuty.
    21. Planety v křížovce: viz nákres.
    22. Bohové jsou Neptun, Merkur, Venuše, Saturn, Mars.
    23. Spojení hvězd mělo více řešení: uvádíme jenom dvě.
    24. Šifra Galilei byla dána pořadím písmen v latinských zkratkách souhvězdí.